tirsdag 18. juni 2013

Bakt redikk!

For et døgn siden lå disse reddikene i en parsell i Bjørvika.

Det spirer og gror i Herligheten, og vårens innsats gir allerede resultater. Rabarbraen har allerede havnet på bordet, og urtene står klare når det skulle være bruk for dem. Det gjør også reddikene. Men hva gjør man med dem, utover å ta de i salaten? Putt dem i ovene og bak dem!

INGREDIENSER 
X stk reddik
olje
salt
Smør

FREMGANGSMÅTE
Forvarm ovnen til ca 200 grader.

Skjær bort meste parten av den grønne stilken, men litt kan få være igjen. Vask dem godt.

Del reddikene i to, med unntak av et par reddiker som hakkes og legges til siden. Legg de halve reddikene i en ildfast form med olje og dryss over litt salt. Bak dem i ca 20 minutter. 

Servér reddikene med brunet smør og dryss over de rå, hakkede bitene. Voilá!



Er det flere i Herligheten som vil dele oppskrifter og matopplevelser på bloggen? Send en e-post til styret!

mandag 10. juni 2013

Utdeling av nye parseller

Kjære parsellanter,

Godt på vei inn i en ny sesong er vi glade for å se at så mange fortsatt er med, og at det dyrkes og spirer som bare det.

Noen har imidlertid sagt ifra seg sin parsell i løpet av forrige sesong, og vi i styret har fortløpende forsøkt å dele disse ut til interesserte hobbygartnere, slik at ingen parseller skal stå tomme. Vi har i utdelingsprosessen ikke tatt utgangspunkt i de opprinnelige listene, men i folk som har selv har tatt kontakt i ettertid. Det er mange som er interesserte i en parsell i Herligheten, og vi setter fortløpende opp folk som melder interesse på en liste. Når det er en parsell som skal deles ut, tar vi kontakt med førstemann på lista - altså den som først kom til styret med ønske om parsell.

De som vil ha en parsell i Herligheten oppfordres derfor til å ta kontakt med styret, slik at dere stilles i kø.

Med ønske om en fortsatt god sesong,
Styret


mandag 29. april 2013

Det spirer i vinduskarmen!


Les gode tips her fra vår egen hageguru, Tone:

I år har jeg valgt å holde meg til de kjente og kjære.  I vinduskarmen
har jeg sukkererter, blomkarse og erteblomster.  En vanlig obos-leilighet er ikke noe ideelt sted for forkultur, men soveromsvinduet er ikke så verst.

Jeg sådde i slutten av mars og satte pottene til spiring på kjøkkenbenken.  Jeg brukte såjord, som er næringsfattig og porøs jord som lar plantene utvikle et godt rotnett.  Vanlig plantejord er for kompakt og inneholder for mye næring for de små frøplantene.  Så snart frøplantene var et par centimeter høye ble de flyttet inn på soverommet og plassert i vinduskarmen med vinduet på gløtt.

Jeg holder temperaturen lav, gjerne under 10 grader, og er nøye med vanningen.  Lav temperatur + mye vann = mugg, råte og elendighet.  Trikset er altså å holde det kjølig og ikke overvanne. Da vokser plantene langsomt, de utvikler solide røtter og blir lubne og kompakte.

Hvis temperaturen ligger på vanlig stuetemperatur trenger plantene mer vann og mye lys.  Det er vanskelig å få til hvis du ikke har gått til innkjøp av spesielt plantelys.  For lite lys og høy varme gir lange, bleke og strantete planter.



TYNNE OG POTTE OM

For at plantene skal utvikle seg godt må du tynne i rekkene hvis du har mange frø i hver potte.  Luk ut de svakeste plantene slik at de som står igjen kan utvikle seg godt.  Etter hvert kan du prikle plantene (dvs. plante de små frøplantene over i større potter), eller, hvis du bare har noen få frø i hver potte, vente til de fyller potta før du planter om.








En blir til tre og vips har du et stilleben med nylig ompottet sukkerert, banan, tomat og nybakt brød.

Sukkerertene vil etter hvert få selskap av reddiker, rødbete, polkabete og salat som jeg skal så direkte i pallekarmer.  Poteter skal det også bli, de står eggekartoner til groing. 

Lykke til med frø og spirer!

Tone

onsdag 17. april 2013

Vi har fått nye vanningsposter!

Denne sesongen blir det enda litt lettere å vanne plantene i Herligheten.

Etter fantastisk innsats fra Saso i styret har vi nå nye vanningsposter. Se hvor fint det har blitt!





mandag 25. februar 2013

Vår i lufta, endelig!

Snart mars, lyst om morran,  sola varmer så vidt det er.  Nå er det ikke lenge til seljetrærne står fulle av gåsunger, og da min venn, er det allerede litt for sent å komme i gang med årets hagesesong.

Jeg må innrømme at jeg ligger litt etter sjøl i år; ikke et frø er bestilt, men katalogen fra Impecta har kommet, og jeg er i gang med planlegginga.

Min huskeliste for februar og mars ser sånn ut:

·      Dekk til vintergrønne planter og roser mot den skarpe vårsola som tørker ut grenene mens røttene ennå står i frossen jord og ikke har begynt å gjøre jobben sin. Det er ikke frosten som tar knekken på herdige planter, det er vårsola.  Strie eller et annet luftig stoff gjør jobben. Nyplantede roser er ekstra sårbare, så hvis du har spandert en rosebusk på parsellen din, så pakk den godt inn nå.  Jeg har også erfart at lavendel klarer seg bedre hvis den blir skjermet mot den tidlige vårsola.

·      Kjøp inn såjord, finn fram potter fra i fjor og begynn å samle på tomme melkekartonger.  Jeg er lei av å ha vinduskarmene fulle av melkekartonger så jeg har begynt å lage mine egne potter av avispapir.  Det er miljøvennlig og papiret kan fjernes skånsomt når plantene er klare til å pottes om.  Hvis du bruker gamle plast- eller leirpotter fra i fjor om igjen er det viktig å vaske dem godt slik at eventuelle plantesykdommer ikke infiserer de nye frøplantene.  

·      Planlegg årets avling, bestill frø, og sjekk når de bør i jorda.  Solhatt har en fin så-kalender.  De har også økologiske frø. Noen planter har jeg lært meg at det fungerer best å så direkte.  Valmuer, ringblomster og kornblomster blir større og finere hvis de slipper å bli pottet om.  Erteblomster, blomkarse, sukkererter og varmekjære grønnsaker som agurk og tomat sår jeg alltid inne og planter ut når jorda er varm nok.   

Planleggingen er noe av det hyggeligste en parselleier gjør.  Millimeterpapir, nyspissede blyanter og frøkataloger ligger klare.  Så er det bare å begynne å tegne.  Salat i rader her, urter her, sukkererter der.  Fullkommen lykke.  Hagen er perfekt.  Ingen frostskader, ingen bladlus, meldugg eller haggelskurer ennå,  men noe kommer garantert til å gå galt i år også.  Slik er livet i en hage.

Det tenkte jeg at jeg skulle skrive litt om i begynnelsen av mars.  Da skal de første frøene i jorda, og problemene står i kø.

Tone