mandag 17. september 2012

HØST

Årets avling: Jordbær, bringebær og rødbeter .
Den første sesongen i Herligheten nærmer seg slutten, men helt ferdige er vi ikke.  Rotgrønnsakene skal opp før frosten kommer, jordskokken også, hvis du ikke vil la den stå til neste år da.  Jordskokk tåler godt å overvintre i jorda, og kan graves opp til våren.  Potetene høstes innen to uker etter at riset har visnet. Løken er moden og klar til høsting når bladene legger seg ned på jorda. Gulrøtter og redikker er vel spist for lenge siden, men rosenkålen blir ekstra god hvis den får en frostnatt eller to, mens urtene må høstes nå, før det blir for kaldt.  Lag fine suppekvaster med rosmarin, timian, persille, og hva annet du har.  De kan henges til tørk eller legges i frysern. Vinterens supper og gryter får et ekstra løft med en suppekvast fra egen parsell.

Årets frø må du også begynne å høste nå.  Ved å ta vare på frø fra sommerblomster og urter er du med på å bevare det viktige artsmangfoldet.  Frøene vi kjøper er som oftest F1 hybrider som er genetisk helt like og produserer identiske planter.  Hos meg dukket det i sommer opp en gul blomkarse med røde striper som jeg aldri har sett før.  Den skal jeg høste frø fra og så til våren.  Slike variasjoner er viktige fordi ulike gener gir ulike egenskaper som f.eks. ulik sykdomsresistens og ulik blomstringstid, begge deler viktige for artens overlevelse. Frøene må være modne (dvs ikke grønne) og tørre når du høster dem. Kaffefiltre er utmerkede frøposer.  Husk å skrive på navn og dato.

Når alt er høstet og komposten er full av potetris, gulrotgress og annet avfall som skal bli god jord til våren er det på tide å begynne å forberede neste sesong.  Du kan med fordel så pastinakk nå før frosten kommer.  Frøene tåler vinteren godt og du får større og finere røtter når du skal høste i september neste år.  Du skal kanskje sette noen blomsterløk også?  Krokus kanskje, eller snøklokker?

Jorda kan du la være i fred.  Det er ikke nødvendig å spa eller gjødsle nå.  La de flerårige plantene få dø tilbake og du behøver ikke å fjerne blader og kvistern, det kan du gjøre til våren. God høst.  Vi ses i løpet av vinteren. Da skal neste sesong planlegges!  Tone :-)

Kolonihagen i juli.  Månedsjordbærene er modne, men smaker bare surt vann, tomatplantene er i ferd med å ta over hele beddet og ruccolaen blomstrer fint.  I sommer lærte jeg at rocculablomster smaker veldig godt og er fine å ha i salater.  Sneglene spiste alle kålplantene, så neste år blir det null brassica på min parsell.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar