OM URÅKEREN

Innhøstingen av den første avlingen av urkorn fra den 250 kvadratmeter åkeren i Herligheten startet i september 2012. Her har vi dyrket emmer, spelt, enkorn, svarthavre, dala landhvete, m.m. Dette er gamle og solide kornsorter tilpasset nordiske forhold.
Enkorn - en av de aller eldste kornsortene som finnes - med operaen i bakgrunnen. 
Amy Franceschini og Futurefarmers skal ha ære for at dette initiativet ble drevet fram. Hennes kunstprosjekt «Victory Gardens» om urban matproduksjon har i flere år vært til stor inspirasjon. I 2007 gjorde Amy og Futurefarmers bl.a. om plassen foran rådhuset i San Fransciso til parseller. Amy skal gjøre et prosjekt i nettopp Loallmenningen i Bjørvika. Hun er denne gangen opptatt av økologisk kornproduksjon og mel til brødbaking. Derfor anlegges det en åker med urkorn i Herligheten. Mer informasjon om hennes kunstprosjekt kommer etter hvert.

Såkornene har prosjektet fått av Kristin og Johan Swärd som har en gård på Gran i Hadeland. Korn har vært en kulturbærer gjennom hele vår historie. Utallige kornsorter har sett dagens lys og forsvunnet igjen. Johan og Kristin prøver å ta vare på vår nordiske kulturkorn-arv. “Vi setter fokus på alternative sortsvalg, økologiske dyrkningsmetoder og kornets bake- og ernæringskvalitet. Vi skal levere jorden og Jorden tilbake til våre barn, bedre enn da vi overtok den,” sier de. I 2011 mottok Johan Swärd PLANTEARVEN-prisen for sitt arbeide med å undersøke egenskaper hos gamle kornsorter. Les mer om Johan Swärd i en artikkel i Dagen Næringsliv http://www.dn.no/d2/d2mat/article2184764.ece

Amy og Futurefarmers besøkte Johans gård i Hadeland 27. aug. 2012.
Dala landhvete høstet inn (6. sept. 2012) 
Resten av skuronna ble unnagjort 17. september. Henriette Stensdal og Vibeke Hermanrud.

 
I begynnelsen av september begynner kornet i Herligheten å bli klart for innhøsting.

Et par uker etter at kornene var sådd, ble det sådd kløver og honningurt mellom kornene og rundt åkeren. Dette kalles grønngjødsling og er viktig i økologisk landbruk, fordi det forbedrer jordas fruktbarhet, opprettholder biologisk mangfold og sørger for lokal forsyning av næringsstoffer.
I midten av juni begynte det å spire.
I spiringsperioden var det nødvendig med vanning.
31. mai hjalp Landbruksrådgivning SørØst med å så kornene.
Såkorn hentes på gården til Johan Swärd. 
29. mai strødde vi  hønsegjødsel på åkeren og blandet inn Tigerjord fra kongsgården som bl.a. inneholder kukompost. Her Anne Beate Hovind i arbeid. 
Åkerlappen ble gjort klar for dyrking 16.mai 2012  


Nedenfor er en oversikt over alle sortene som dyrkes i Herligheten. 6. september høstet vi inn hvete (Dala landhvete), svarthavre (Orion), bygg (seksrad Järusö-Finnskog) og havre (Svea).
Foto: Vibeke Hermanrud, Henriette Stensdal (17.sept) og Amy Franseschini (kornsortene nederst). 

1 kommentar:

  1. Gleder meg til ny høsting i september. Spesielt nå som Amy Franseschini og teamet har bygget bakerovnen i Loalmenningen :)

    SvarSlett