Innhøstingen av den første avlingen av urkorn fra den 250 kvadratmeter åkeren i Herligheten startet i september 2012. Her har vi dyrket emmer, spelt, enkorn, svarthavre, dala landhvete, m.m. Dette er gamle og solide kornsorter tilpasset nordiske forhold.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgNWbt-BWpGh6wXw4eTW-CMHq1dB1NwhS0Swvknx71yTJjyJPouYObqxrL_oUOfAfJ7vv938IpBgm-c4EysmlAdSEzklYUAebGztrGuGjReGcawOTQpjrGGbEZSQ1MsA7X_FuMiP2VLNiQ/s640/IMG_0770.jpg) |
Enkorn - en av de aller eldste kornsortene som finnes - med operaen i bakgrunnen. |
Amy Franceschini og Futurefarmers skal ha ære for at dette initiativet
ble drevet fram. Hennes kunstprosjekt «Victory Gardens» om
urban matproduksjon har i flere år vært til stor inspirasjon. I 2007 gjorde Amy og Futurefarmers bl.a. om plassen foran rådhuset i San
Fransciso til parseller. Amy skal gjøre et prosjekt i nettopp Loallmenningen i
Bjørvika. Hun er denne gangen opptatt av økologisk kornproduksjon og mel til
brødbaking. Derfor anlegges det en åker med urkorn i Herligheten. Mer
informasjon om hennes kunstprosjekt kommer etter hvert.
Såkornene har prosjektet
fått av Kristin og Johan Swärd som har en gård på Gran i Hadeland. Korn har vært en kulturbærer gjennom hele vår
historie. Utallige kornsorter har sett dagens lys og forsvunnet igjen. Johan og
Kristin prøver å ta vare på vår nordiske kulturkorn-arv. “Vi setter fokus på
alternative sortsvalg, økologiske dyrkningsmetoder og kornets bake- og
ernæringskvalitet. Vi skal levere jorden og Jorden tilbake til våre barn, bedre
enn da vi overtok den,” sier de. I 2011 mottok Johan Swärd PLANTEARVEN-prisen
for sitt arbeide med å undersøke egenskaper hos gamle kornsorter. Les mer om
Johan Swärd i en artikkel i Dagen Næringsliv http://www.dn.no/d2/d2mat/article2184764.ece
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEis65LDVCCJr_F5IJ2awrINgwu39AZl8PcYeuZc3YkIgCcVpSiW9fVKaHYEGR2rH-oFMqfN_RYNec9yJ3TJEijtl4qCmSp8cyQ5ka3atkzWQlCF8_BSegnepTKvtOaRUE5iKCx5gtEn-8Y/s640/IMG_0301.JPG) |
Amy og Futurefarmers besøkte Johans gård i Hadeland 27. aug. 2012. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgd41UeG9IeGB1YoRONk-o4KOEKyFJfYCMqkqEsx7k941cQDT5Or2zRRiQhcMdPnP_5u0uZSYKQJDgBBj0SJkI1XVqrbCqfX-4izPaHorYPuEE2P22BiSlDJMrWc9ILck0RMlXKHSeNBhQ/s640/IMG_0695.JPG) |
Dala landhvete høstet inn (6. sept. 2012) |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0dd6O62CRvoE1ZIgrgcQyQ1JCmQ87GhZjP5Jc1rjEQ0d8oYpir91PR5AD7VBiVPlLtnp-GZtMdPIREi7C8RMuxNzYlMPCbR9ml_JczNOdSXQ1a39-_0DI8H5Tj2TdBmtgLr6Q6EdPVQY/s640/harvest_17sept2012_1.jpg) |
Resten av skuronna ble unnagjort 17. september. Henriette Stensdal og Vibeke Hermanrud. |
I begynnelsen av september begynner kornet i Herligheten å bli klart for innhøsting.
Et par uker etter at kornene var sådd, ble det sådd kløver og honningurt mellom kornene og rundt åkeren. Dette kalles grønngjødsling og er viktig i økologisk landbruk, fordi det forbedrer jordas fruktbarhet, opprettholder biologisk mangfold og sørger for lokal forsyning av næringsstoffer.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7cMxL1aFWX-v_PABbUzxw998QKv8wd-ExhPbSpQxF9rLA334bVtJ9-EI8QZAHrq_k82_q9y5k6VQh0UEx_fgc59iAMsj_9I9TSdbjQ0VXloaftr61bZJ_E4UzzQ9ezYa4TdPR2sYv4FU/s1600/spirer_web.jpg) |
I midten av juni begynte det å spire. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQiwIcef2dz4xMAFzdrHjF5MdG8qPGvsmzuMouGXia5VXinpjDgn_HlS2VEQe_-A2Nj1q4l6OmCrIOlOT6lLU9JHwAFZdSLPQmIS0krheZ7CsQ6WKdVkmsMV3gd7RMjLc4NXDB1SECoV0/s640/IMG_2532.JPG) |
I spiringsperioden var det nødvendig med vanning. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpNmRs5zymn7iMYpZT2RfXTbxMRHAM15KU35ZXZsXvfw2HzIMlNbeMqzAIRELmmr7nhq9cHbXZ6Myf26s0HnS5ImgiGwGMYtMNchUd3_dmhxf8JnTwplUidwEHxo2lnLEpBhwYHygYu_w/s1600/saaing_web.jpg) |
31. mai hjalp Landbruksrådgivning SørØst med å så kornene. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjRt7bLXZ8i30aeq3jWxA8oE71tQg614zIrBiaPnoIg0o9qujxun1sRdCOS14QfkR2fZ1YUTfj5SWSqNKiW0yjQ7hgX9aWlNmFqS5utFsCly6H7peUaVQfNh7XaPs3RLIbNDw3aCVyv1TU/s640/3johan_naming_bags.jpg) |
Såkorn hentes på gården til Johan Swärd. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiwIrHO-NvG3-vJTWqmtWv_LuvdJru_RD0cLGMJXDHp-JvML9tJfnBnVwgMxbgLfsG06rNS-MJ5iO0JqnEF9GYM9bd_4LPZ-frIXgEq8tE0nblJCninPAzEx_DX60s1AZV43FoDsOi2oCM/s640/grain_field29May2012.JPG) |
29. mai strødde vi hønsegjødsel på åkeren og blandet inn Tigerjord fra kongsgården som bl.a. inneholder kukompost. Her Anne Beate Hovind i arbeid. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhivwIxSzow8eJ2qD1h-DJZ4nY3JCWaJTo0TYJoVcp00tldCXClloZom9dRoId6Smgm0uZajssdHz8H7rNmK1G4TteVYiYeYWzLP3N9KJDSJogIkuYFo0k1-O8y3eEFTWozwUcAz30JI6E/s640/IMG_0824.JPG) |
Åkerlappen ble gjort klar for dyrking 16.mai 2012 |
Nedenfor er en oversikt over alle sortene som dyrkes i Herligheten. 6. september høstet vi inn hvete (Dala landhvete), svarthavre (Orion), bygg (seksrad Järusö-Finnskog) og havre (Svea).
Foto: Vibeke Hermanrud, Henriette Stensdal (17.sept) og Amy Franseschini (kornsortene nederst).
Gleder meg til ny høsting i september. Spesielt nå som Amy Franseschini og teamet har bygget bakerovnen i Loalmenningen :)
SvarSlett