mandag 25. februar 2013

Vår i lufta, endelig!

Snart mars, lyst om morran,  sola varmer så vidt det er.  Nå er det ikke lenge til seljetrærne står fulle av gåsunger, og da min venn, er det allerede litt for sent å komme i gang med årets hagesesong.

Jeg må innrømme at jeg ligger litt etter sjøl i år; ikke et frø er bestilt, men katalogen fra Impecta har kommet, og jeg er i gang med planlegginga.

Min huskeliste for februar og mars ser sånn ut:

·      Dekk til vintergrønne planter og roser mot den skarpe vårsola som tørker ut grenene mens røttene ennå står i frossen jord og ikke har begynt å gjøre jobben sin. Det er ikke frosten som tar knekken på herdige planter, det er vårsola.  Strie eller et annet luftig stoff gjør jobben. Nyplantede roser er ekstra sårbare, så hvis du har spandert en rosebusk på parsellen din, så pakk den godt inn nå.  Jeg har også erfart at lavendel klarer seg bedre hvis den blir skjermet mot den tidlige vårsola.

·      Kjøp inn såjord, finn fram potter fra i fjor og begynn å samle på tomme melkekartonger.  Jeg er lei av å ha vinduskarmene fulle av melkekartonger så jeg har begynt å lage mine egne potter av avispapir.  Det er miljøvennlig og papiret kan fjernes skånsomt når plantene er klare til å pottes om.  Hvis du bruker gamle plast- eller leirpotter fra i fjor om igjen er det viktig å vaske dem godt slik at eventuelle plantesykdommer ikke infiserer de nye frøplantene.  

·      Planlegg årets avling, bestill frø, og sjekk når de bør i jorda.  Solhatt har en fin så-kalender.  De har også økologiske frø. Noen planter har jeg lært meg at det fungerer best å så direkte.  Valmuer, ringblomster og kornblomster blir større og finere hvis de slipper å bli pottet om.  Erteblomster, blomkarse, sukkererter og varmekjære grønnsaker som agurk og tomat sår jeg alltid inne og planter ut når jorda er varm nok.   

Planleggingen er noe av det hyggeligste en parselleier gjør.  Millimeterpapir, nyspissede blyanter og frøkataloger ligger klare.  Så er det bare å begynne å tegne.  Salat i rader her, urter her, sukkererter der.  Fullkommen lykke.  Hagen er perfekt.  Ingen frostskader, ingen bladlus, meldugg eller haggelskurer ennå,  men noe kommer garantert til å gå galt i år også.  Slik er livet i en hage.

Det tenkte jeg at jeg skulle skrive litt om i begynnelsen av mars.  Da skal de første frøene i jorda, og problemene står i kø.

ToneIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar