onsdag 6. juni 2012

Stikling, prikling og kanskje hypping?

Har du husket å prikle stiklingene dine?  Ikke det?  Fint.  For det skal du nemlig ikke gjøre.  Da er du skikkelig noob.

En stikling er en plante som du lager ved å bryte en gren av en annen plante og sette den i vann slik at den får røtter. Ikke alle planter kan formeres ved å ta stiklinger.  Det funker bra på geranier og fuchsia, men ikke på sommerblomster og grønnsaker.   Prikling er å ta de små frøplantene du har sådd, og som nå står i tette nyspirede klynger, og potte de om slik at de får bedre plass og kan vokse seg store. Dette er en helvetes fiklejobb.  Hvis du har sådd rett i kassene skal du bare tynne plantene dine.  Dra opp de minste plantene slik at de store får god plass og ikke må slåss om lys, vann og næring. Tynning kan gjerne gjøres i to omganger.  Først tynner du slik at det blir et 1 - 2 centimeter mellom hver plante.  Når de begynner å bli store kan du tynne en gang til slik at det blir god plass til hver gulrot, rødbete eller salathode.  Det du drar opp kan du jo spise. Minigulrøtter og redikker smaker godt og ser lekkert ut i salaten.  

NOK VANN?
Jeg fikk et spørsmål om hva som var nok vann (OMG!).   
  • Nyplantene planter og små frøplanter må ha mer vann enn godt etablerte.
  • I varmt vær må du vanne kassene dine ofte; hver andre til tredje dag og hvis plantene er helt nyplantet må du vanne hver dag. 
  • Vann grundig.  Hvis bare det øverste laget med jord blir fuktig vil røttene strekke seg oppover og ikke nedover.  Da blir de veldig sårbare for tørke. Stikk fingeren i jorda så kjenner du hvor langt ned vannet har nådd. I tillegg blir du en jordnær og fornuftig person. 
  • Sjekk om plantene dine har det bra.  Stryk over dem med flat hånd.  Da merker du med en gang om de er er spreke eller slappe.  
Frøplante med to frøblader
EN TING TIL
Vokser plantene dine?  Hvis frøplantene dine står stille eller begynner å bli litt gule er det tegn på at de får for lite næring. De to nederste bladene skal bli gule når planten utvikler seg videre.  Dette er frøblader og de dør etterhvert som planten vokser. Så hvis det bare er frøbladene som gulner så kan du slappe av. Hvis ikke må du gjødsle. Gjødsle, gjødsle, gjødsle. 

Jeg kjenner at jeg er i ferd med å få hagegurusyndrom.  Hodet mitt eser. Jeg tror noen snart må spørre om noe vanskelig.  Noe om hypping kanskje? 

God night and good luck.   Tone


1 kommentar:

  1. Takk for bra oppfølging og tips Tone! Du oppnevnes herved til Herlighetens egen guru og orakel med umiddelbar virkning.
    -Christoffer

    SvarSlett